vrijdag 26 maart 2010

Blog 20: Ding 23

Het laatste blog t.b.v. de cursus 23 Dingen. Ik heb het gehaald!

Het was inderdaad een lange reis, maar uiteindelijk wel doeltreffend en interessant.

Mijn favoriete Dingen zijn toch wel Twitter en RSS geweest. Twitter gebruik ik nog steeds om mijn gedachten te spuien en te communiceren met andere mensen in het werkveld. RSS (Netvibes) gebruik ik dagelijks! Niet alleen met websites, maar ik kan ook direct checken of ik e-mails heb. Ideaal dus.

Ik ben blij en dankbaar dat ik dit traject heb mogen doen. Het heeft mijn werk een stuk interessanter gemaakt. Het is maar goed dat deze bezemklas bij de BNOF er is.

Er zijn geen Dingen geweest die me verrast hebben.

23 Dingen kan zeker weten nog verbeterd worden, maar dat komt vooral door de snelheid waarmee de technologie gaat. Binnen een aantal jaren zal het mobiel internet nog belangrijker zijn. Ik vind het al goed dat Twitter is opgenomen als Ding, maar (mobiele) Apps en E-readers (sowieso de iPad) zullen nog belangrijker worden in Bibliotheek 2.0.

Bedankt Rob Coers en iedereen die zich bezig gehouden heeft en houdt met 23 Dingen / 23 Things en alle varianten.

23 Dingen was voor mij een leerzame weg in persoonlijk en professioneel vlak. Ik blijf het zeker bijhouden en waar nodig nieuwe Dingen aanboren.

Blog 19: Ding 22

Ik heb het Manifest Bibliothecaris 2.0 gelezen en ik kan me daar wel in vinden. De meeste punten doe ik zelf ook al. En die kant moeten we ook op als medewerkers in de bibliotheek.

Om de bibliotheek te laten opveren, dien je de bibliotheek naar de mensen te brengen. Op die manier komen de klanten wel weer naar de bibliotheek.

Een community als de Bibliotheek 2.0 Ning is een goed voorbeeld hoe je snel en gemakkelijk kennis, ervaring en informatie kunt delen met collega's in het werkveld.

Zou dit er niet zijn, dan was het werk in een bibliotheek een stuk minder leuk en interessant. Ik ben ook blij dat er mensen zijn die zich hier sterk voor inzetten en alles opgezet hebben.

Blog 18: Ding 21

Ik heb een tijdje geleden aangemeld voor My Discoveries bij de BNOF. Ik moest het even laten bezinken. 

Het lijkt me wel een goede toevoeging op de catalogus, alleen moet het nog meer uitgebouwd worden. Je profiel is maar beperkt in te vullen. Je kunt wel door te klikken op namen, zien welke boeken andere gebruikers interessant vinden. Daarmee kun je zelf geprikkeld worden om die boeken te lezen.

Maar met de tags kom je veel verder. Ik heb daarom ook gezocht in de catalogus van de OBA. Daar staan veel meer tags dan in die van Friesland.

Ik denk dat er met meer promotie er meer uit gehaald kan worden, sowieso binnen Friesland.

zondag 14 maart 2010

Blog 17: Ding 20

Ik heb de Scrobbler van Last FM gedownload en met een beetje tegenslag, kan ik weer luisteren naar iTunes. (Was ik net bezig een lekker nummer aan het luisteren, moet ie uit voor Last FM) Ik heb direct mijn Library volgezet met de albums die ik in iTunes heb. Alleen ik zie nog geen echt voordeel van Last FM, behalve het delen van de muziek.

Hier aan de zijkant kun je nu bekijken wat mijn laatst beluisterde nummers zijn. Verder ga ik er niet veel gebruik van maken. Het kan ook dat ik het weer weghaal.

Ik leer nieuwe muziek het liefst uit mezelf kennen, dan dat ik ongeveer dezelfde muziek leuk ga vinden, omdat het aangeprezen wordt. Ik heb ook geen echte voorkeur voor bepaalde genres. Goede muziek is goede muziek, ongeacht het soort.

Ik heb geen echte voorstelling wat bibliotheken ermee kunnen doen. Ik denk dat dit meer een applicatie is voor privégebruik. Alleen een bibliotheek die al muziek uitleent, zou dit een aanvulling kunnen zijn.