maandag 8 augustus 2011

Ebooks een succes? Nee.

Ebooks zijn de toekomst wordt er gezegd, maar de vergrijzing is dat ook. Wat dat inhoudt is dat er meer oudere mensen in Nederland komen, terwijl er minder jongere mensen zullen zijn.

Op dit moment is er een hele generatie 'digital natives', kinderen die opgegroeid zijn met digitale apparaten en internet. Voor hen zijn ebooks uiteraard een kans, maar niet voor de oudere mensen.

In de bibliotheken wordt nu goed gebruik gemaakt van grootletterboeken, maar als die niet meer gelezen kunnen worden zijn er nog de daisyroms en luisterboeken.

Daar ligt juist de toekomst. De mensen die binnenkort 65 worden zijn niet opgegroeid met ebooks en computers. Ze kennen het aloude papieren boek nog en grootletterboeken zijn dan een goed alternatief voor de huidige leesboeken.

De huidige mensen worden wel ouder, maar moeite met lezen zal er ook blijven. De behoefte om zich te entertainen door middel van verhalen (boeken kunnen immers in elke vorm zijn)

In de vorm van grootletterboeken komen tegenwoordig ook meer en meer titels. Waren het eerst alleen streek- en familieromans, tegenwoordig komen ook genres als thrillers gedrukt in de grote letter.

Zoals ik al eerder aangegeven heb is de aankoopprijs van een ereader hoog, een daisyspeler kan zelfs vergoed worden door de zorgverzekering. Voor de gebruiker is dit geen drempel.

Door de individualisering van de samenleving zullen de oudere mensen ook minder gemakkelijk hulp kunnen krijgen bij problemen met een tablet of een ereader. Kinderen en kleinkinderen komen minder vaak bij opa of oma langs. Een daisyspeler is daarentegen zeer gemakkelijk in gebruik.

Zullen ebooks een succes worden? Nee. Kinderen lezen nog steeds papieren boeken en oudere mensen hebben goede alternatieven, die goedkoper zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten