dinsdag 29 maart 2011

Tuimelaar

Voordat mijn MySpace pagina in gebruik was voor mijn activiteiten als muziekboeker (@TotekiLive), plaatste ik al gedichten op het bijbehorende blog.

Omdat ik dat blog toch minder geschikt begon te vinden had ik een nieuw blog aangemaakt: Unequal Synchronicity. Een onuitspreekbare naam.

Ik zie inmiddels her en der mensen Tumblr gebruiken. Ik kwam zelfs iemand tegen die eigenlijk niet meer op Facebook komt, maar wel op Tumblr. Hoe snel kan het gaan!

Ik heb voor mijn (nieuwe) gedichten en spreuken nu ook een Tumblr blog aangemaakt: Unfolding Beauty

Een makkelijkere naam en toch hetzelfde.

maandag 21 maart 2011

Schilder de stad rood!

De titel zegt het al: Paint the town red. Het is het debuutalbum van Secret Rendezvous. Bestaande uit @sausbei en @musiex, respectievelijk Remi Lauw en Sietske Morsch.

In hun vorige leven heetten ze nog Talking Loud, waarmee ze de basis legden voor dit album. Psychedelische rock/soul noemen ze hun huidige stijl. Was het op hun eerste naamloze EP nog meer ouderwetse soul, nu is het van alles wat.

De basis van Talking Loud is nog zeker te horen, maar dit nieuwe geluid is nog herkenbaarder dan het vorige.

Genoeg over het verleden. Ik kon de verleiding niet weerstaan om het album te beluisteren op de 3voor12 Luisterpaal. De bass knalt al door mijn lichaam als ik begin met het eerste nummer "You either get it or you don't". Funky geluid met toch de heerlijke stem van Sietske, wat overgaat naar nummer twee, de eerste single "Just One More Thing". Van dat nummer gaan de speakers nog rauwer worden van de bass. De outro is een groot galmend genot.

De titeltrack is moeilijk te omschrijven, je kunt horen dat er verschillende stijlen door elkaar gebruikt zijn. Deze mix komt echt heerlijk tot zijn recht, als het nummer verder verstrijkt.

Op het album zijn verschillende korte nummers te horen, wat ruimte overhoudt voor langere nummers, denk aan 5 minuten. "If You're Hesitating" is zo'n nummer, wat nooit te lang kan duren, de vocalen van Sietske laten het nummer op een heerlijke manier wegglijden. Het opvolgende nummer "Jealousy" is eveneens meer dan 5 minuten lang.

Dan komen de korte "Cruise For A Minute" en "Cyberlove" aan de beurt. Na de uptempo nummers is er even een afkoelperiode op het juiste moment. 

"For The Sky" is een nummer dat stiekem ook rustig begint, maar de spanning wordt heel langzaam opgebouwd. Het is bijna niet te horen, maar de energie zit er wel. Na een korte intro knalt het volgende nummer "Secret Rendezvous" erin. Verschillende samples worden in dit nummer gebruikt, precies passend bij het nummer.

Een love song is "Always Get So Clumsy" wel te noemen. Als ze hiermee het publiek niet aan het dansen krijgen, dan weet ik het ook niet meer. "Wacko" doet zijn eer wel aan, het nummer is aan het spelen met je gevoel. Gaat het nummer openlijk de ene kant op, op de achtergrond is er de andere kant te horen. Eveneens een lang nummer, wat niet verveelt met psychedelische invloeden, erg wacko dus. Maar zeker niet slecht.

Een kort uptempo nummer is daarna "Trouble" wat moeiteloos overgaat in "Keep It Moving" met zware gitaren en een heerlijke bass.

Tenslotte is er het nummer "What Do We Know" waarbij je denkt dat er buiten kinderen spelen, maar toch echt opgenomen in de buitenlucht. "For Tjerk" staat er op de cd-hoes wat betekent dat dit nummer een speciale betekenis heeft. Dit nummer is inderdaad een indrukwekkend slot van het album.

Ik heb inmiddels het album driemaal beluisterd en het blijft een boeiend album. De muziek is moeilijk te omschrijven als één stijl, het is inderdaad soul, maar ook psychedelische rock. Ze hebben hun eigen geluid, hun eigen looks, hun eigen view.

Als ze dit voort kunnen zetten in een live setting, dan is er echt een grootse band opgestaan. Maar eigenlijk ben ik daar wel van overtuigd. 

Secret Rendezvous hoeft geen geheim meer te zijn in de wereld.

CD-release is op 22 maart in Heidegger, Rotterdam.

woensdag 9 maart 2011

Muziekweb vs Spotify (3)

Ik heb in mijn vorige blogpost de software van DigiLeen geïnstalleerd. Dat duurde toch best lang met allemaal waarschuwingen om bijna bang van te worden.

Eerst moet ik me aanmelden bij DigiLeen, voordat ik iets kan lenen. Al mijn contactgegevens worden gevraagd door Muziekweb. Dat is toch snel gebeurd. Ik krijg een pasnummer en postcode toegemaild. Dit is niet de postcode van mezelf, maar een gegenereerde code.

Ik ga eerst naar de homepagina en zie dat er een lijst is met nieuw toegevoegde muziek in de categorieën Populair en Klassiek. Ik zie ook dat ik ingelogd ben en dat ik 100 credits heb om te besteden bij DigiLeen. Deze 100 credits zijn een week geldig.

Ik ga toch maar op zoek naar Ntjam Rosie, want ik zie geen interessante muziek in de lijsten staan. Ik krijg een lijst te zien met alleen haar naam. Ik moet op een klein pijltje klikken om naar albums te gaan. Ik krijg alleen Elle te zien, zoals ook op de website vermeld stond.

Ik klik daarop en krijg het album te zien met alle nummers en samples van de tracks. Doorscrollen lukt niet echt, want het programma zit inmiddels vast met de mededeling: Even Geduld......

Door het programma af te sluiten en weer opnieuw op te starten, moet ik me opnieuw inloggen. Echter lukt dit niet direct. Na nogmaals af te sluiten en op te starten, moet ik mijn onmogelijke pasnummer en postcode invoeren.

Wordt vervolgd...

dinsdag 8 maart 2011

Muziekweb vs Spotify (2)

Het is even geleden dat ik deze vergelijking gestart ben, maar ik ga er zeker mee door. Allereerst ga ik naar de website van Muziekweb. Ik kan niet in één oogopslag zien dat ik digitaal kan lenen. Het staat wel in de bovenbalk, maar ik mis toch een grotere button of link met de tekst DigiLeen o.i.d.

Ik zoek daarom eerst naar een artiest: Ntjam Rosie. Een zangeres met een album dat internationaal gaat scoren. Het zoekresultaat geeft twee media aan: cd en digileen. Ik klik op digileen, want ik wil het album graag digitaal lenen.

Ik kom dan nog niet verder. Eerst moet ik nog op de artiestennaam klikken, waarna beide albums tevoorschijn komen: Atouba (2008) en Elle (2010). Als ik nu op digileen klik, blijft alleen Elle staan. Helaas kan ik dan nog niet het album digitaal lenen. Nogmaals een klik op het album.

Er komt dan veel informatie tevoorschijn over het album met suggesties van andere albums, waaronder Sabrina Starke, Esperanza Spalding, Joss Stone en Aloe Blacc. Zeker niet de minste artiesten waar Ntjam Rosie tussen staat.

Helaas kom ik niet verder, want er wordt gevraagd of ik de fysieke cd wil lenen. Ik klik dan toch maar op de link 'digitaal lenen'.

Er is een instructievideo te zien en een handleiding te lezen. De handelingen in de handleiding worden in de video overgeslagen. Het is dus beter om eerst de handleiding door te nemen en daarna de video. In de handleiding wordt vermeld dat het zoeken in DigiLeen niet uitgebreid is en dat uitgebreid zoeken op Muziekweb.nl wel aangeraden wordt.

Het downloaden van de software is zo gebeurd. Het is maar een bestand van 5,6MB en het installeren gaat ook vlot. Bij de eerste keer openen van het bestand komt er een melding tevoorschijn dat er een beveiligingsupdate nodig is om de DRM-software te installeren. Ik kan niet anders dan op Akkoord te klikken. Ik krijg daarna nog een melding dat ik misschien handmatig mijn firewall moet aanpassen aan DigiLeen.

De volgende actie is een 'audio controle' om te kijken of mijn geluidskaart geschikt is. Daarnaast wordt er een simulatie gestart om de leenprocedure te testen. Ik krijg nogmaals het verzoek om de internetverbinding aan te zetten, die al aan staat. Wat mij betreft overbodige meldingen, omdat tegenwoordig iedereen altijd online is en geluidskaarten tegenwoordig perfect zijn.

Er wordt een testbestand gedownload en afgespeeld. Ik kan de muziek horen, dus ik ga verder. Mij wordt veel luisterplezier toegewenst. Ik kom daarna in het welkomstscherm van DigiLeen.

Al met al duurt het toch een tijd voordat ik echt aan de slag kan met DigiLeen. Met Spotify was ik een stuk sneller klaar.

De volgende keer ga ik me aanmelden bij MuziekWeb dan wel DigiLeen.

maandag 7 maart 2011

Whoopaa (4)

Ik heb Whoopaa even een tijdje aan de kant gezet. Het pakte me niet echt. Als je inlogt, ben je eigenlijk nog niet op de plek waar je wilt zijn.

Om Twitter en Facebook updates te zien, moet je nog echt op de buttons klikken. Je kunt helaas nog geen foto's toevoegen aan bestaande fotoalbums. Er komt dan een foutmelding.

Daarnaast leunt Whoopaa nog teveel op de andere websites. Er is nog geen echte onafhankelijkheid en of die komt, kan ik ook niet zeggen. Misschien wel of misschien niet.

Of Whoopaa een vervanging is voor de huidige sociale media, is nog echt de vraag.

Wat ik wel gemerkt heb op Twitter is dat er meer mensen hun Hyves account opzeggen.

Niemand komt daar nog. Teken aan de wand?

vrijdag 4 maart 2011

Selah Sue wie?

Het was 2009 en koud in de straten van Groningen. Er was een keuze. Of Triggerfinger in Vera of White Lies in Huize Maas.

White Lies was al te gehypet op dat moment. Mijn mede-festivalgangers wilden liever naar Triggerfinger en tot aan vandaag heb ik daar geen spijt van. Ik zal er nooit spijt van krijgen.

Triggerfinger was goed op dreef toen er een kleine blonde vrouw het podium op kwam. Ik dacht dat het de dochter van de zanger was. Niks was minder waar. Het was Selah Sue.

Iedereen was dan ook zeer verrast dat er een groots stemgeluid uit haar kleine lichaam kwam.

Ze speelden de hele zaal van Vera plat met het nummer Mercy van Duffy. Een magistraal optreden van deze band, dat ik niet snel zal vergeten.

Selah Sue heeft eindelijk haar debuutalbum uitgebracht en Triggerfinger... Triggerfinger zorgde ervoor dat de website van Vera eruit kwam te liggen toen de kaartverkoop voor hun volgende concert startte.

Selah Sue & Triggerfinger

Iedereen is een held

Helden zijn er overal. Soms zie je ze niet. Soms kom je er pas achter als ze weer weg zijn.

De echte helden voor mij zijn de personen die iets betekenen voor iemand, zonder daarvoor iets terug te vragen.

Mensen die anderen ervaringen geven, cadeaus verdelen, hun emoties delen. Op papier zetten wat hen bezig houdt, er muziek mee maken of er een boek over schrijven.

Helden zijn mensen die iets kunnen betekenen voor anderen, bijvoorbeeld door net dat kleine beetje vertrouwen te geven. De moed om toch te zeggen: "Je kunt het."

De één neemt boeken mee, de ander stuurt belangeloos een cd op. De derde zegt: "Toe maar. Doe het maar."

Helden zijn er om te koesteren. Iedereen is een held op zijn of haar manier.

Kijk maar goed.

Geheime afspraak

Helden zijn het: @sausbei en @musiex met hun band @secretrendezv

woensdag 2 maart 2011

Ik spot(ify) een album (2)

Heartbeat van Nneka kende ik al. Een geweldig nummer. De rest van haar nummers kende ik nog niet.

Gelukkig bestaat er Spotify. Daar kwam ik het album Nneka... To and Fro tegen. Een album van 42 nummers en een lengte van 2 uur. Om 's avonds naar te luisteren duurde te lang, dus dan maar in gedeelten.

Maar na het eerste gedeelte wist ik het al: Dit album moet ik hebben. Wat bleek bij de grootste boeken/cd/dvd-winkel van Nederland? Het zijn zelfs drie discs. Dit had nog niet eerder gezien, alleen bij albums van Billie Holiday.

Ik heb het album besteld, wat eigenlijk bestaat uit drie albums: Concrete Jungle en No Longer At Ease en een live cd/dvd. Ik ben echt benieuwd.

Ik weet zeker dat deze albums de komende tijd onderweg van en naar het werk op repeat worden afgespeeld.