zondag 25 augustus 2013

Antilliaanse retail

Sommige mensen kunnen het vervelend vinden. Dat de verkoopster met je mee loopt en je dingen aanwijst en overal mee helpt.

In Nederland is het inmiddels gebruikelijk dat je met rust gelaten wordt als je een winkel bezoekt. Maar in Nederland is het doorgeslagen naar de andere kant. In Nederland word je bijna de winkel uitgekeken.

Het is dan geen wonder dat de retail in Nederland het moeilijk heeft. Wie komt er nog naar winkels waar je het gevoel hebt niet welkom te zijn?

Op Curacao is dat anders. Heel anders. Als je hier (ik ben er nu met vakantie) bent en je loopt een winkel in, dan staan er bij de ingang al een paar verkoopsters te wachten.

Eén van hen loopt met je mee en helpt je met vragen, met spullen pakken waar je zelf niet bij kunt en prijst andere dingen aan.

Alles draait om verkopen. Je hoeft niet te kopen, je kunt altijd zeggen dat je later terug komt. Meestal geloven ze dat wel.

Hoe dan ook, de klantvriendelijkheid gaat ver! Heel ver. Iets waar Nederlandse winkels van kunnen leren. Het salaris van de verkoopdames zal niet hoog zijn, maar ze doen er wel alles voor om de klant het naar de zin te maken.

In die zin moet je daar ook wel tegen kunnen. Tegen deze vergaande klantvriendelijkheid.

Echter zit er wel een keerzijde aan de Antilliaanse retail en dat is de snelheid. Je moet soms wel lang geduld hebben voordat de dames een passende schoen uit het magazijn gehaald hebben.

Desondanks zou ik echt adviseren om medewerkers van Nederlandse winkels stage te laten lopen op Curacao. Laat hen ervaren wat echte klantvriendelijkheid is naast de standaard "Hai" en "Hoi".

Hier worden mensen nog een goedemiddag gewenst: Bon tardi!

zondag 11 augustus 2013

Zijn e-books wel de toekomst?

Ik heb al eens eerder geblogd over privacy en e-books: Fuck ebooks. De essentie in die blogpost ging erover dat uitgevers precies na kunnen gaan wie wat leest, hoe lang etc. Mijn mening was toen o.a. dat bibliotheken zich niet moeten bemoeien met e-books.

Inmiddels zijn we een stuk verder in de tijd en het succes van de Vakantiebieb app blijkt dat bibliotheken wel de goede kant op gaan met e-books. Misschien wel de succesformule!

Privacy
We zijn er nog niet helemaal uiteraard, maar een belangrijk punt zal wel de privacy worden van de leden van de bibliotheek.

Op dit moment heeft 'De Bibliotheek' veel informatie vergaard over de lezers via de acties Lees Meer en Vakantiebieb. Zoals al is gebleken uit de evaluatie werd er nog niet zorgvuldig mee omgegaan. Immers kwamen bepaalde gegevens van lezers van Lees Meer niet bij de juiste (lokale) bibliotheken terecht.

Hopelijk wordt daar wel van geleerd.

Toptitels
Aan de andere kant worden bibliotheekleden nog steeds niet in staat gesteld om toptitels te kunnen lenen op tablets dan wel e-readers. Afgelopen week moest ik weer iemand teleurstellen dat de bibliotheek geen e-books te leen heeft voor e-readers.

In ieder geval niet landelijk. Er zijn wel meerdere opties in Nederland, maar dat is nog maar marginaal en lokaal. Daarnaast is het op verschillende manieren: De één heeft een portal en de andere leent gevulde e-readers uit aan klanten.

Het landelijk verhuren van e-books komt daarnaast ook nog steeds niet van de grond. Of dat het ooit gaat worden is ook maar de vraag.

In de Verenigde Staten blijkt dat de groei van e-books al weer afzwakt. Hoe komt dat? Door het gebruik van tablets. Het gebruik van tablets mag dan wel groot zijn, maar de mogelijkheden van tablets zijn ook groot. Naast het lezen van e-books kun je nog veel meer doen: internetten, chatten, video's bekijken etc. etc.

De optie e-lezen is slechts één van de vele opties op een tablet, die dan snel ondergesneeuwd kan raken.

Plus
Terug naar de e-books van de bibliotheek. Aankomend najaar wordt het concept E-books Plus ingevoerd. Voor de extra prijs van 20 euro mogen bibliotheekleden 18 e-books lenen. E-books van een jaar of ouder worden toegelaten om te lezen.

Daarbij ben ik zeer benieuwd naar de titels, die beschikbaar komen. Krijgen we dan ook de streekromans en trilogieën (of series als Game of Thrones) die nu zo populair zijn? Het is nog even afwachten, maar ik ben wel erg benieuwd.

Jeugd
Daarnaast vergeten we een grote doelgroep, die van groot belang is voor de voortgang van de bibliotheek: de jeugd.

Kinderen lezen tegenwoordig al veel digitaal: Facebook, Twitter, nieuws, blogs, jeugdsites etc. Om die doelgroep te binden aan de bibliotheek, moet je voor hen een laagdrempelige mogelijkheid bieden om digitaal te lezen.

De boeken van Geronimo Stilton, Hunger Games etc. zouden perfect passen op tablets. Maar dan wel gratis voor de kinderen.

Zij zijn de toekomst voor de bibliotheken en moeten nu juist kunnen wennen aan de digitale mogelijkheden.

Nieuw
Hoe dan ook, het blijkt dat leden en niet-leden een beter beeld hebben gekregen van de 'nieuwe' bibliotheek. De bibliotheek die meegaat met de innovaties van tegenwoordig, die probeert zo goed mogelijk de digitale lezer te ondersteunen.

Maar zoals ik wel vaker zeg en aangeef, de grootste taak voor de bibliotheek in de toekomst is de gidsfunctie.

Iets wat we tegenwoordig ook al vaak doen, maar wat nog prominenter moet worden. Als bibliotheek toon je wat mensen waar kunnen vinden. De ontvanger van deze informatie (of eigenlijk kennis!) kan dan zelf bepalen waar hij of zij de informatie vandaan haalt.

Terug naar de e-books. De meeste verhalen die ik hoor in de bibliotheken is dat mensen nog altijd papieren exemplaren prefereren boven elektronisch lezen.

Bovendien in deze vakantieperiode lijken de boekenkasten leger dan eerdere jaren. Elke week krijg ik meerdere keren de vraag of er meer dan het maximale aantal boeken mee mogen.

Een tablet is leuk om te hebben, maar echt weg zwijmelen doen de meeste mensen nog in een papieren boek.

Dus wat de toekomst tussen e-books en bibliotheken is, is nog erg onzeker.

maandag 5 augustus 2013

Bibliotheekbehoeften

Bibliotheken proberen juist tegenwoordig aan te tonen wat hun bestaansrecht is in deze snelle tijden. De ene doet dit met lezingen, debatten. Anderen proberen de behoeften van de bezoekers te bevredigen met het maken van nieuwe inrichtingen.

Waarom iemand naar de bibliotheek gaat is heel wisselend. De een zoekt informatie over zijn persoonlijke geschiedenis, de andere persoon leest romantische boeken om in een andere wereld weg te zwijmelen.

Je kunt heel moeilijk dé bibliotheekbezoeker definiëren. In een grote stad als Amsterdam komen de bezoekers voor andere behoeften dan voor iemand die op het Friese platteland woont.

De kern(taak) van bibliotheken is hetzelfde: Op een laagdrempelige manier de behoeften bevredigen.

In de digitale wereld kunnen de stakeholders heel andere gedachten hebben over hoe die behoeften bevredigd dienen te worden. Gelukkig zijn er nu ook mogelijkheden om zelfs digitaal te lezen, maar niet iedereen zou dat toejuichen.

We hebben op dit moment de Vakantiebieb app, wat een groot succes is. Maar dit kan ook de valkuil van de bibliotheek worden. Immers, omdat het een groot succes is, kunnen beleidsmakers nu juist denken: De leners willen digitaal lenen en lezen!

Maar zo werkt het niet.

De cd heeft de afgelopen decennia grote furore gemaakt in de muziekwereld. Echter zijn er nog veel liefhebbers van vinyl.

Is vinyl verdwenen? Nee. Juist omdat er nog liefhebbers zijn die muziek op deze muziekdrager kopen.

Zo zal het ook gaan met de fysieke bibliotheken. We kunnen nu veel digitaal aanbieden en er gaat nog veel meer aan komen.

Echter moeten we nooit de mensen vergeten die nog een papieren boek willen gebruiken om hun behoeften te bevredigen.

Op die manier is het belangrijk om de collectie (in elke vorm!) goed en laagdrempelig te maken en te houden. Voor een kleine persoonlijke vergoeding is het nu al mogelijk om dit te bewerkstelligen. Voor de toekomst moeten we dit zeker blijven onderhouden.